Giliszták Hajnala – Krolikowski L.Lilian

Krolikowski L.Lilian 12 éves és kisgyermekkorától kezdve imádja az állatokat és a természetet. A legjobb barátnőm lánya és <3. Az engedélyével jelenik meg az írása, amit a gimis újságába írt.

A giliszták hajnala – Krolikowski L. Lilian írása

Klímaszorongás ellen a legjobb, ha komposztálni kezdünk, nem használunk feleslegesen műanyag zacskót és szuper könyveket olvasunk a környezetvédelemről. Tartsatok velem a zero waste világába!

Komposztálni sokféleképpen lehet. Kertes házban könnyebb kerti ládát fabrikálni a háztól messzebb, így se a szagok, se a muslincák nem zavarnak minket. De aki lakóházban lakik, annak sem kell lemondania a komposztálásról, mert a közösségi kerteken túl, beltéri komposztálókba is gyűjthetitek a konyhai hulladékot. Nemcsak szép konyhai tárgyként, hanem hasznos eszközként is funkcionálnak. 

Érdekesség: Gombafonalak internetszerű hálózatként szövik át a föld alatti részeket, különböző növények gyökereit is képesek összekapcsolni. Mikorrhiza a jelenség neve. A gombák segítik egymást a táplálkozásban, információkat is cserélnek, kommunikálnak a vándorló kémiai anyagokon keresztül.

De miért is jó a krumplihéjat és az almacsutkát külön gyűjteni? Azért mert a lebomlás után humusz keletkezik, ami táplálja a növényeket. A növények pedig tisztítják a levegőt, segítenek nekünk. Szépek és hálásak, még becézhetjük is őket. 

Giliszták nélkül is lehet komposztálni, ha esetleg nem kedvelnéd a kis bőrizomtömlős állatokat. De ha mégis barátkoznál velük, akkor több leírást találhatsz az interneten. Mielőtt nekikezdenél, hogy eső után összegyűjtsd az összes árva földigilisztát, tudnod kell, hogy erre a célre csak két alfajuk alkalmas: a trágyagiliszta és a vöröslő giliszta. Szeretik a sötét helyeket és a nedvességet, mint Gollam. (:) Csak ők szerencsésebbek a párkapcsolatokat illetően, sok utódjuk lesz ha jól érzik magukat a dobozban. Ha ügyes vagy, akkor teljesen szagtalan lesz a komposztálás.

Ha bárki azt hinné, hogy unalmas dolog a környezettudatosság, annak érdekességnek ajánlom a kávézacc vicces felhasználást. Például laskagombát csíráztathattok benne. 

 

Érdekesség: A kávé a kőolaj után a második legjelentősebb árucikk a világon.

Szeptember a second hand hónapja volt, október 10-e a komposztálás napja. Ha van kedved, tegyél egy próbát, gondolj a Földre, és máris jobban fogod kedvelni az őszi, borús napokat!

Krolikowski L. Lilian írása