Gy.i.k.

gyakori kérdések és válaszok

Általános kérdések a komposztálásról

A komposztálás a természet találmánya: egy körfolyamat. Megfelelő körülmények  között a szerves anyagok (zöldségek, gyümölcsök héja, teafű stb.) a lebontó élőlények  közreműködésével lebomlanak és ezzel párhuzamosan „felépülnek” humusszá a kész  komposztban.

Ha megkérdeznéd, hogy mi az egyik legfontosabb szokás, változtatás, amit a jó bevezetned a háztartásodban a hulladékcsökkentés, környezettudatosság területén, akkor egyértelműen a komposztálást mondanám. Egyre többen élünk városban kertkapcsolat nélkül és a városok lakossága csak növekedni fog. Így fontos a szerves hulladékok kezelését újragondolnunk. 

A komposztálás azért ennyire fontos, mert a háztartási szemét legnagyobb részét (30-40%) a szerves  hulladék alkotja, amit a többi hulladékkal együtt kukásautókkal égetőművekbe vagy lerakókba szállíttatunk. Komposztálással az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. Így “sprórolhatsz” a legtöbbet a kukádból, ráadásul még rengeteg jót is tettél a földnek és a kisebb környezetednek.

Vegyük a kezünkbe a megoldást! Így az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. 

 

TUDTAD-E? Mi az, amivel szinte mindennap találkozunk, azután pedig a legnagyobb mennyiségben hányunk a szemétre?…Ezek a szerves anyagok. A háztartási hulladékunk ezen része elsősorban növényi eredetű és komposztálható, hétről-hétre akár a kukánk 30-40%-át is elfoglalhatja. 

TUDTAD-E? A szerves hulladék NEM szemét. A kész komposzt vagy „fekete arany” valójában tömény „vitaminkoktél”, amely elősegíti a növényeid egészséges és életerős növekedését. Használd bátran a bazsalikom- vagy paradicsompalántád tápanyag utánpótlására. 

 

2018-as Nébih kutatások szerint Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. “A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Ez élelmiszer vásárlásunk 10-11%-át teszi ki. Fontos azonban elkülöníteni egymástól, a nem elkerülhető (például tojáshéj, csontok), a potenciálisan elkerülhető (pl.: almahéj, csirkebőr, kenyérhéj) és az elkerülhető élelmiszerhulladékokat (tárolási problémák miatt megromlott, vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszerek). Az utóbbi a teljes élelmiszerhulladék mennyiségének 48-49%-át teszi ki. Tehát egy főre vetítve, évente mintegy 32-33 kg élelmiszerhulladék keletkezik, ami tudatos fogyasztói magatartás esetén elkerülhető lenne. A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék nagy része, 63%-a kommunális hulladékként végzi, amely környezetünk szempontjából a legkedvezőtlenebb hulladékkezelési megoldás.

Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.” (www.maradeknelkul.hu)

 

Ételhulladék megmentésére több ötletet találtok:

Kocsis Dóra: Zero Waste szakácskönyve (www.zerowasteszakacskonyv.hu)

www.maradeknelkul.hu

Mi az, amivel szinte mindennap találkozunk, azután pedig a legnagyobb mennyiségben hányunk a szemétre?…Ezek a szerves anyagok és hétről-hétre akár a kukánk 30-40%-át is elfoglalhatja. 

Világviszonylatban az emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek körülbelül egyharmada kerül rögtön a kukába (FAO, 2011). 

Az EU-ban évente közel 59 millió tonna élelmiszerhulladék (131 kg/fő) keletkezik (Eurostat, 2022).

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada a háztartásokban termelődik 55%-a (Eurostat, 2021). A Nébih 2021-es felmérése szerint fejenként 65,5 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente, amelynek a harmada elkerülhető lenne (Nébih 2021). Vagyis a pazarlunk.  Változtassunk a szokásainkon-Változzunk! Erről a www.maradeknelkul.hu oldalon olvashattok többet!

Ételhulladék megmentésére több ötletet találtok itt is: Kocsis Dóra: Zero Waste szakácskönyve (www.zerowasteszakacskonyv.hu)

Komposztálással az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. 

Erdei avar=Komposztgyár. A legtöbben úgy gondolják, hogy a komposztálás folyamata  büdös, de ez tévhit. A komposztálás a korhadáshoz hasonlít a leginkább, ami az erdőben az avar alatt folyamatosan történik.  

A komposztálás során a szerves anyagok oxigén jelenlétében tevékenykedő mikroorganizmusok és más élőlények segítségével ásványi anyagokká bomlanak le. Ezeknek egy része humuszanyagokká alakul át. A folyamat végterméke pedig a kész komposzt. A COMPOT ezt a természetes folyamatot hozza el a konyhádba.  

A megfelelő körülményekhez tartozik a hőmérséklet, a nedvességtartalom illetve a szén és nitrogénben gazdag szerves hulladékok optimális aránya. Így lesz szagtalan és működő a COMPOT edényed. 

 A lebomló hulladékot a komposztáláshoz egy tetővel zárható edényben ajánljuk gyűjteni.  Ez lehet egy régi 1 literes fagylaltos vagy tejfölös doboz. A fontos, hogy legyen jól záródó  és közel legyen a konyhádban a vágódeszkádhoz, ahol a legtöbb konyhai hulladékod  képződik. 

Minden zöld növényi konyhai hulladék komposztálható a COMPOT-ban, mint pl. a használt kávé, teafű, zöldség- és gyümölcsmaradékok, régi virágföld – aminek új életet adjunk!

Ez a különgyűjtés már félsiker, mert így ez a biohulladék már nem szennyezi össze a többi száraz hulladékot a kukákban és nem is büdösíti a műanyagzacskókba csomagolva a vegyes kukát. 

Miért is komposztáljunk? blogposzt 

Színes városi komposztálási megoldások blogposzt

Több (szerves) hulladék csökkentő tippet szeretnénk megosztani veletek a felületeinken,  mert több kutatás mutatja, hogy túlfogyasztunk és pazarlóan bánunk a hulladékunkkal.  A COMPOT edény is ehhez kapcsolódóan alkottuk meg, hogy felhívjuk a figyelmet a lebomló hulladék problémáira.  Ha egy nagy főzés után túl sok konyhai hulladék termelődik hirtelen, annak a kezelését  5 liter felett lefagyasztani ajánljuk és később literes adagokban a komposztálóba helyezését ajánljuk.

A hirtelen, nagy mennyiségben felgyülemlett lebomló konyhai hulladékodnak akár közösségi komposzt pontot vagy sharewaste pontot is kereshetsz a közeledben. Higgyél benne, sokkal több lebomló hulladékot tudnánk megmenteni a kukánktól és a komposztálóinknak, mint gondolnád. 

2018-as Nébih kutatások szerint Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. “A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Ez élelmiszer vásárlásunk 10-11%-át teszi ki. Fontos azonban elkülöníteni egymástól, a nem elkerülhető (például tojáshéj, csontok), a potenciálisan elkerülhető (pl.: almahéj, csirkebőr, kenyérhéj) és az elkerülhető élelmiszerhulladékokat (tárolási problémák miatt megromlott, vagy feleslegesen megvásárolt élelmiszerek). Az utóbbi a teljes élelmiszerhulladék mennyiségének 48-49%-át teszi ki. Tehát egy főre vetítve, évente mintegy 32-33 kg élelmiszerhulladék keletkezik, ami tudatos fogyasztói magatartás esetén elkerülhető lenne. A háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék nagy része, 63%-a kommunális hulladékként végzi, amely környezetünk szempontjából a legkedvezőtlenebb hulladékkezelési megoldás.

Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.” (www.maradeknelkul.hu)

Már többféle komposztálási megoldások léteznek (közösségi, kerti, beltéri – de helyi:). És a legtöbbhöz, nem több pénzre hanem több oktatásra és több figyelemre van csak szükség.

Sokan vagyunk és sokfélék és még egy rakáson is a nagyvárosokban vagy nagy kerttel rendelkezőek. De hidd el sokféle életmódú városlakónak is sokféle komposztálási mód létezik. Csodálatosan sokszínű tevékenység a beltéri és a kültéri komposztálás is. Ismerkedj meg jobban a komposztálási módokkal, az előnyei és hátrányaival és így olyat tudsz választani, amiben sikeresen megvalósul a Te háztartásodban.

Sokan vagyunk és sokfélék és még egy rakáson is a nagyvárosokban vagy nagy kerttel rendelkezőek. De hidd el sokféle életmódú városlakónak is sokféle komposztálási mód létezik. Csodálatosan sokszínű tevékenység a beltéri és a kültéri komposztálás is. Ismerkedj meg jobban a komposztálási módokkal, az előnyei és hátrányaival és így olyat tudsz választani, amiben sikeresen megvalósul a Te háztartásodban.

Ha van kerted, használj kerti komposztálási módokat.

Ha van szerves hulladék gyűjtés a lakhelyeden akkor abba a szerves hulladék gyűjtőbe teheted.Ám ez a lehetőség nem lesz elérhető minden településen: a kiépítése és üzemeltetése is drága és sokszor helytelenül műanyaggal vannak szennyezve a gyűjtők ami miatt nehezebben hasznosítható újra.

Közösségi komposztálás városban 

Ennek során több háztartás szerves hulladékát használják a komposzt készítésére. A közösség lehet (lakóház(ak), szomszédságok, önkormányzat). Budapesten a Főkert összefogásával létesítenek komposztáló helyeket amiket helyi lakók tartanak fennt önkéntesen.

Sharewaste applikáció

Ez egy lebomló konyhai hulladékot megosztó applikáció, ami online összeköti azokat akiknek plusz konyhai hulladéka van és olyanokat akiknek van plusz helye a komposztálójában

Gilisztakomposztálás – 

Komposztálásra való giliszta fajták segítségével történik a komposztálási folyamat egy barkácsolt vagy vásárolt komposztálóban ami készülhet fából és agyagból is akár:). A komposztáló giliszták a vörös trágyagiliszta – Eisenia Fetida vagy más erre való komposzt gilisztafajták, akik bírják a beltéri zárt környezetet és a tömegük többszörösének megfelelő konyhai hulladékkal is megbirkóznak.

Anaerob elő-komposztálás  (Bokashi eljárás) –

Ez egy készen kapható vagy barkácsolható, műanyag edény(ek), amiben egy előkomposztálási folyamat játszódik le egy egy erre kifejlesztett aerob (oxigén nélküli környezetet kedvelő) mikroorganizmusokkal beoltott fermentált korpából készült segédanyaggal működik.

Aerob beltéri kerámia komposztáló (COMPOT)

-Ez egy  műanyagmentes, lélegző és esztétikus megoldás. Az anyaga agyag, ami porózus, így lélegzik, hűt-fűt és szagtalanít így optimális körülményeket biztosít a komposztáláshoz. Magyarországon készülnek COMPOT-ok helyi kerámiaműhelyben. Az indiai Dailydump komposztálók inspirálták a készítésre és mert india olyan messze van ezért kezdtük el a tervezését és kutatását, hogy működik és a végén így született meg a mostani COMPOT.

Gilisztakomposztálás:Ez a komposztálási módszer giliszták (vörös trágyagiliszta vagy más komposztálásra képes gilisztafaj) segítségével történik, akik szerves anyagokkal táplálkoznak és mozgásukkal felgyorsítják a komposztálás folyamatát. Az edény otthon is elkészíthető műanyag, fa vagy más alapanyagokból, de vásárolható is kész edény. Attól nem kell tartani, hogy a giliszták kimásznak, mivel egy sötét, zárt edényben ha ideális körülmények vannak fenntartva nekik akkor örömmel maradnak ott és fogyasztják a szerves hulladékunkat és szaporodnak. Ennek a módszernek az az előnye, hogy nem kell hozzá a gilisztákon kívül semmilyen egyéb „hozzávalót” vásárolnunk, viszont felelősségünk, hogy megfelelő (10-28 C közötti, nem túl nedves, nem túl száraz, oxigénnel teli, megfelelő szén:nitrogén arány) körülmények között életben tartsuk őket. A komposzt alsó részében olyan tápanyagdús folyadék (komposzt tea) gyűlik össze, amelyet vízzel hígítva növényeidhez is felhasználhatsz tápoldatként és a gilisztahumusz is felhasználható a virágfölded dúsítására.  

 

Anaerob, bokashi előkomposztáló: Ez egy készen kapható vagy elkészíthető műanyag edény, amiben a komposztálási folyamat egy anaerob mikroorganizmusok által fermentált gabonakorpából készült segédanyaggal van segítve, hogy utána az edényben előfermentálás után szabadföldben elásva 2-3 hét alatt lebomolhasson az előfermentált szerves anyag. Előnye, hogy hús- és tejtermékkel szenyezett konyhai hulladékodat is belerakhatod és nem gilisztákkal működik hanem egy mikroorganizmus keverékkel. Hátránya és jó, ha tudod, hogy van “édeskés szaga” de a műanyag vödrön belül képződik és ez egy előkomposztáló folyamat, amiben meggyorsul a lebomlási folyamat és utána ahova elásod ott fog lebomlani véglegesen. 



Aerob komposztáló agyagedény: Ez lenne a ComPot, ami műanyagmentes, lélegző. Az agyag porózus, így lélegzik, hűt-fűt és szagtalanít így optimális körülményeket biztosít a komposztáláshoz. A ComPothoz nem kellenek giliszták  (de azzal is teszteltük és működik) de magas  és külön szén tartalmú szárazanyagok és a, mivel a komposztaktivátorban egy aerob mikroorganizmusokkal és magas széntartalmú  anyagokkal készült készítmény és az agyag lélegző tulajdonságának együttes segítségével bontja le a konyhai szerves hulladékot. Előnye, hogy giliszta nélkül is működik, műanyagmentes, egész évben tudod használni és ki tudod nyerni belőle az érett komposztot. Hátránya, hogy törékeny.

A szerves konyhai hulladék átlagosan a háztartási hulladék harmadát teszi ki. Végülis ez a legnagyobb hulladék áramunk a háztartásunkban. Ennek körülbelül a fele elkerülhető hulladék lenne, így az elsődleges szerves hulladék kezelési módunk az ételhulladékok újrahasználata és a megelőzés (lásd.:Mit csináljak a túl sok lebomló hulladékommal? kérdésnél) A városban is vannak különböző lehetőségek, amivel tudod kezelni a lebomló szerves hulladékodat. 

 

Ha van saját kerted, akkor kerti komposztálás a legjobb megoldás.

Ha társasházban laksz, aminek van kertje, akkor a szomszédokkal együtt a közösségi komposztálás szuper megoldás. 

Ha még nincs nálatok közös komposztáló, akkor több kerületben, településen lehetőség van komposztáló igénylésére az önkormányzattól, de építhettek vagy vásárolhattok is magatoknak. Ha többet szeretnél tudni a közösségi komposztálásról a Humusz Szövetség részletes útmutatójában mindent megtalálsz amit keresel: https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztalas-kozossegben-utmutato 

 

Ha nincs lehetőséged a társasházon belüli komposztálásra, akkor nézd meg, hogy van-e a környékeden közösségi komposztáló pont, vagy olyan háztartás, ahol befogadják a komposztodat. Budapesten és más városokban több közösségi komposztáló pont létesült, amit egy kis sétával és utána érdeklődéssel biztos megtalálsz. Vagy ha nincs, vállalkozhatsz egy közösségi komposztpont létesítésére is. 

A www.sharewaste.com oldal segít megtalálni a lakóhelyedhez legközelebb eső befogadó pontokat: ezt én is használom és befogadom a szomszédságomban lakóktól, ha van hely a ComPot komposztálóimban és szétosztom a plusz érett komposztom.

 

Ha kerti vagy társasházi komposztálóhoz való hozzáférés nélkül, közvetlenül a konyhádban szeretnél komposztálni, akkor is több megoldás áll rendelkezésre, ami segít abban, hogy érett komposzttá alakuljon a szerves hulladékod, és például ne kelljen a zacskózott virágföldet vásárolnod.

COMPOT komposztáló kérdések

Hosszúság: 35cm | Szélesség: 35cm | Magasság az 5 edényelem: 47cm

15 kg az 5 elem együtt, ez a szállításnál fontos

A műanyagmentes beltéri komposztáló csomagot a városi lakásodba terveztük, megújuló alapanyagokból. Mérete akkora, hogy a konyhádban az asztalon vagy az asztal mellett elférjen.  

A hulladékmentes konyha része. A COMPOT-ot úgy terveztük, hogy egész évben tudj benne beltérben komposztálni. A szerves hulladékod  a komposztálás első részében (lebomlási rész) összeesik a térfogatának körülbelül a harmadára, utána pedig a humuszanyagok felépülnek benne: így lehetséges, hogy heti 2 liter szerves hulladékot tudsz a COMPOT edénnyel  komposztálni.  

Már 4-6 hónap után „szüretelhetsz” belőle kész komposztot! Egy kis odafigyeléssel egy átlagos magyar háztartásnak az egész évi zöld konyhai hulladéka komposztálható, amiből 20-30 liter kész komposzt keletkezik.  

Kellemetlen szagmentes, mivel az anyaga agyag, ami lélegzik, hűt és fűt és szagtalanít is, optimális környezetet biztosítva a komposztáláshoz beltérben (is). Egy kis odafigyeléssel ideális komposztálási környezetet tudunk előállítani benne, ami egy nedves erdő illatát hozza el nekünk. 

Nem kellenek hozzá giliszták és más segédeszközök, mivel a COMPOT edény a komposztáláshoz kifejlesztett baktériumkultúra segítségével bontja le a szerves hulladékot. Magától elvégzi a feladatot, neked nincs más dolgod, mint hogy hetente 1 alkalommal „megetesd” a konyhai zöldhulladékoddal. 

Hazai kézműves: A COMPOT-ot több keramikussal és baráttal együtt alkottuk meg. Az vezetett minket, hogy ezt a csodálatos anyagot – az agyagot – egy jó célra fordítsuk. 2 éves tervezés és tesztelés alatt jutottunk el ide, hogy giliszták nélkül használhatod a COMPOT-ot. Letisztult forma, megújuló alapanyagból, kívül belül természetesen

 – ez a COMPOT.  

Minden zöld növényi konyhai hulladék komposztálható a COMPOT-ban, mint pl. a használt kávé, teafű, zöldség- és gyümölcsmaradékok, régi virágföld – aminek új életet adjunk!

Ez a különgyűjtés már félsiker, mert így ez a biohulladék már nem szennyezi össze a többi száraz hulladékot a kukákban és nem is büdösíti a műanyagzacskókba csomagolva a vegyes kukát. 

Miért is komposztáljunk? blogposzt 

Színes városi komposztálási megoldások blogposzt

Ezzel működik és ez gyorsítja és egyensúlyozza ki a beltéri komposztálónk működését. Ez egy olyan keverék, amely lehetővé teszi a komposzt optimális körülményeinek fenntartását a beltéri agyagkomposztálóban. Fő összetevői a szén/nitrogén egyensúlyt fenntartó magas széntartalmú szárazanyag, a szagtalanítást segítő vulkáni kőzet keverék, valamint a komposztot aktiváló mikrobiológiai készítmény, amely a mikroorganizmusok segítségével gyorsítja a komposztálási folyamatot. Ez egy keverék, amely beltéri aerob kerámia komposztálóba lett tervezve.
Ennek a zacskónak a tartalma 1 Compot edény biohulladékkal való feltöltéshez elegendő , amiből körülbelül 8-10 liter érett komposzt lesz, és 2 hónapra elegendő. FELHASZNÁLÁS: Minden biohulladék etetéskor tegyen legalább egy marék komposzt aktivátor adva az edénybe a biohulladék tetejére, hogy a lebomló hulladékot ellepje. Öntözze meg vízzel, hogy a komposztálandó anyagok az edényben nedvesek legyenek, imitálva az erdő talaját.

A kész komposzt sötétbarna, omlós, a kiindulási hulladék egy része nem ismerhető fel benne. Szitálással még nagyobb darabokról leszedjük kész komposztunkat. Jó, ha mielőbb felhasználjuk komposztunkat, mivel mikroorganizmusokkal teli anyag. Ha nem használjuk fel azonnal, sötét zacskóban, nedvesen tároljuk. Csírázási tesztet is végezhetünk vele, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy készen van. teszt: könnyen csírázó, spórás magvakat szórjunk a komposzt tetejére, víz és a magoknak 3-4 napon belül ki kell csírázniuk a komposztunkból.

Elsőre soknak tűnik, de a csomag tartalma mindent lefed amire szükséged lesz a beltéri komposztáláshoz és vásárlói zárt csomortunkban segítjük a komposztálási élményedet!

Csomag tartalma:

  • 3 db Compot agyag edény, 1db tető és 1 db alj, 
  • 1 db részletes vevőtájékoztató a komposztáláshoz 
  • A mostani rendelőknek 3 hónap helyett FÉL ÉVRE elegendő komposztaktivátor adalék (ezzel működik a komposztálás giliszták nélkül)
  • 1 db mérőeszköz a komposztaktivátorhoz
  • 5 ml neem olaj, természetes védelem a muslincák ellen és hozzá való pumpás üveg 
  • COMPOT sapka, a muslicák és a szárazság ellen
  • Meglepetés kis ajándék minden rendelőnek

Nem engedjük el a kezed: webinárok, videók és képzésekkel segítünk a lehetséges kihívásoknál bevált megoldásokkal. 

IGEN! A COMPOT porózus szellőző agyag lehetővé teszi, hogy elég oxigén bejusson a COMPOT-ba, így a biohulladék megfelelően levegőzik, és nem lesz szaga ellentétben a vegyes kukádba összenyomott műanyagzacskóba. 

Szintén aktivátor keverékünkben van egy vulkáni kövekből álló keverék, amely elnyeli a rossz szagokat.  

Igen! 15 éves beltéri komposztálási tapasztalattal kis csapatunk minden komposztálási módszert kipróbált, és küldetésünk az, hogy a legegyszerűbb természetes komposztálási módot hozzuk létre, amely mindössze heti 10 percet kell foglalkozni de működik. 

Szeretjük a komposztgilisztákat, de megértjük, hogy ez nem mindenkinek való, és nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy eláshassa az erjesztett bokashi biohulladékát a kertjében mert egy emeletes házban lakik és nincs hozzáférése kerthez. 

A COMPOT-ban nincsgiliszta, nincs elektromosság és nincs szükséged kertre. Az első 6 hónapban mindent biztosítunk a compot csomagodban.

COMPOT komposztáló használat

Erdei avar=Komposztgyár. A legtöbben úgy gondolják, hogy a komposztálás folyamata
büdös, de ez tévhit. Komposztálás a korhadáshoz hasonlít a leginkább ami az erdőben az
avar alatt folyamatosan történik.
A komposztálás során a szerves anyagok oxigén jelenlétében tevékenykedő mikroorganizmusok és más élőlények segítségével ásványi anyagokká bomlanak le. Ezeknek egy része humuszanyagokká alakul át. A folyamat végterméke pedig a kész komposzt. COMPOT ezt a
természetes folyamatot hozza el a konyhádba.
A megfelelő körülményekbe bele tartozik a hőmérséklet, nedvességtartalom és a szén és
nitrogénben gazdag szerves hulladékok optimális aránya. Igy lesz szagtalan és működő a
COMPOT edényed.
Ideális Hőmérséklet: 15-28 celsius fok. Ez egy beltéri komposztálás így a balkon/lépcsőház
nem a legideálisabb megoldás szokott lenni. Fagyásveszély vagy túl meleg.
Lebomló szerves növényi hulladék/komposzt aktivátor (és tépett papír) aránya 70-30%
Nedvesség: 60-70% ideális ami annyi nedvességet jelent hogy megfogva nedves, de nem
folyik belőle a víz, ez az erdei avar alatti föld érzése.
Hetente körülbelül 1-2liter lebomló hulladék hozzáadásával működik ideális környezetben.
Ha többet teszel bele akkor több komposzt aktivátort kell használnod és előbb fognak megtelni az edényeid és
80-96 L évi lebomló hulladékból körülbelül 15-30 liter kész komposzt lesz mivel a komposztálás folyamat alapján a szerves növényi hulladék veszít a térfogatából miközben lebomlik.

The finished compost is dark brown, crumbly, and parts of the starting waste are not recognizable in it. By sifting, we remove our finished compost from even larger pieces. It is good to use our compost as soon as possible, as it is a material full of microorganisms. If not used immediately, store in a dark bag, moist. We can also do a germination test with it if we are not sure if it is ready. test: sprinkle sporoutable seeds that are easily germinating on top of the compost, water and the seeds should germinate from our compost within 3-4 days.

The finished compost is dark brown, crumbly, and parts of the starting waste are not recognizable in it. By sifting, we remove our finished compost from even larger pieces. It is good to use our compost as soon as possible, as it is a material full of microorganisms. If not used immediately, store in a dark bag, moist. We can also do a germination test with it if we are not sure if it is ready. test: sprinkle sporoutable seeds that are easily germinating on top of the compost, water and the seeds should germinate from our compost within 3-4 days.

Yes! with 15 years of experinece in indoor composting our small team tried all the composting methods and our mission was to have the easiest natural composting method that needs just 10 minutes and your bio-waste every week. 

We do like composting worms, but we understand that it is not for everyone and also not everyone has access to bury their fermented bokashi bio-waste in a garden. 

In COMPOT there is no worms, no electricity and no garden needed. We provide you with everything for you first 6 months.

It makes our indoor composter work. It is a mixture that allows you to maintain the optimal conditions for your compost in your indoor clay composter. Its main ingredients are high-carbon dry matter, which maintains the carbon / nitrogen balance, a clay mineral that helps with deodorization and moisture absorption, and a microbiological preparation that activates the compost, which speeds up the composting process with the help of the microorganisms it contains. It is a mixture to maintain optimal conditions for your compost in your indoor aerobic ceramic composter.
It’s key ingredients are: high dry matter – coconut coir- to maintain a carbon/nitrogen balance; mixture of volcanic rock powder to help deodorise and recharge mineral content; and dry beneficial micro-organisms to help break down your decomposing kitchen waste and speed up the composting process. The contents of this bag contain enough for filling with biowaste 1 Compot pot, which will make about 8 litres of mature compost and will be enough for 2 months. USAGE: At the time of each feeding biowasyte, also put at least one handful of compost activator on top of the biowaste to cover the decomposing waste. Water it  to keep the materials dump to be composted in the pot as the forest floor is working.

YES! COMPOT clay enables the oxigen to enter into COMPOT and in this way your bio-waste will be properly areted and there will be no smell. 

Also in our activator mix there is a mineral mix from vulcanic stones that absorbes bad smells.  



All green kitchen waste can be composted in COMPOT like e.g. used coffee, tea, vegetable and fruit feels, ends, leftovers, egshells, old potting soil – to give it another life!

Forest floor = Compost factory in your flat. Most people think the process of composting stinks, but that’s a misconception. Composting is decay, which happens continuously in the forest floor. During composting, organic matter is broken down into minerals by microorganisms and other living organisms in the presence of oxygen. Some of them are converted into humic substances. The end product of the process is the finished compost. COMPOT brings this natural process to your kitchen. Aerobic composting clay pot (e.g. COMPOT): Clay COMPOT pots are porous, so they breathe, cool and deodorize to provide optimal conditions for composting. 

Tippek, Trükkök

  • Túl sok szerves hulladék került egyszerre az edénybe.  
  • Összetömörödött/túl nedves van az edényben.  
  • Krumpli, hagyma és káposztafélék kerültek az edénybe, nagy mennyiségben.

Keverjünk több komposztaktivátort az edénybe és a keveréssel levegőztessük meg a komposztot. A komposztaktivátorban több alapanyag (kókuszföld és a zeolit) is a szagtalanítást szolgálják és azt, hogy levegős legyen a komposztáló közegünk, valamint hogy magasabb szén tartalmat biztosítson a komposztálandó anyagunknak. Emellett akár nem színes papírhulladékot  (például a COMPOT edény töltőanyagát) is adhatunk hozzá.

Túl sok vizet öntöttünk rá vagy túl sok lebomló hulladékot adtunk hozzá.  A COMPOT agyagból van így lélegeznek az oldalai, tetővel rajta is, ez természetesen segít,  hogy a felesleges nedvességtartalma a komposztunknak elpárologjon. Ám ha mégis túl nedves lenne, akkor keverjünk több komposztaktivátort az edénybe és a keveréssel levegőztessük meg a komposztot. Várjunk egy hetet és ne adjunk hozzá lebomló hulladékot.

Nem ideális helyen van az edény (pl. direkt süti a nap). 

Nyitva maradt az edény teteje. 

Öntünk hozzá körülbelül egy pohár vizet, a felesleg az alján úgyis kifolyik. A lebontásban  segítő mikroorganizmusok nem működnek víz és oxigén jelenléte nélkül

All green kitchen waste can be composted in COMPOT like e.g. used coffee, tea, vegetable and fruit feels, ends, leftovers, egshells, old potting soil – to give it another life!

A déli gyümölcsöket nem javasoljuk komposztálni, mert egyrészt sokkal lassabban bomlanak le, másrészt héjukat számos vegyszerrel kezelik annak érdekében, hogy a boltok polcaira friss állapotban érkezzenek. Bio citrusféléket és banánhéjat tehetsz a COMPOT komposztálóba. 

Olvassatok erről a www.tudatosvasarlo.hu és a www.humusz.hu oldalán

The finished compost is dark brown, crumbly, and parts of the starting waste are not recognizable in it. By sifting, we remove our finished compost from even larger pieces. It is good to use our compost as soon as possible, as it is a material full of microorganisms. If not used immediately, store in a dark bag, moist. We can also do a germination test with it if we are not sure if it is ready. test: sprinkle sporoutable seeds that are easily germinating on top of the compost, water and the seeds should germinate from our compost within 3-4 days.

A Compot komposzt aktivátor egy olyan keverék, amivel a komposztod optimális körülmé nyeit fennt tudod tartani a beltéri agyag komposztálódban. A legfontosabb alapanyagai:  magas széntartalmú szárazanyag, amivel a szén/nitrogén egyensúly fenntartható, többegy agyagásvány ami segít a szagtalnításban és a nedvszívásban, illetve a komposzt aktiváló mikrobiológiai  készítmény, ami a  benne lévő mikroorganizmusok segítségével gyorsítják a komposztálás folyamatát. 

Fruitflies and gnats are not popular guests in the kitchens, but they are not allways in our kitchen because of the composting process. They live on the peels of the fruits and hatch on them when fruit ripes, and they multiply easily. We can keep our composter muslica free by following a few rules.
Let’s not leave overripe fruits in our kitchen.
We always cover our pre-collection container and the COMPOT container as well.
Mix your fresh waste with the compost activator and cover it with hemp carpet or used paper waste.
If muslics do appear, we recommend using the Neem oil from the COMPOT package: we can alarm them with a mixture of 10 drops of neem and 1.5-2 dl of water. Also, neem oil changes the hormone balance of insects and so we can reduce their numbers..

The compost activator contains a large amount of bacterias, fungism protozoas and archaea that are useful in composting, which means that many invisible decomposing organisms “work” in our compost. In addition, you can see larger macroorganisms like potworms, springtails,roly-polies, fungi myceliums. It is good to use neem products in balancing good composting bacteria and retaining the numbers of other organisms.

Ez is a COMPOT csomag része az edényekkel együtt.. Vegyszermentes, széles spektrumú
rovar és gombaölő szer. Melia Azadirachta (Neem) oil A Neem Indiában Kr.e. 2000 óta
használatos, az ókori írásokban szent fának tartják és „minden betegség gyógyírjaként” emlegetik. Egy sor tudományos kiadvány igazolja a neem olaj hatékonyságát a baktériumok,
paraziták és rovarok ellen. A Neem fát a mezőgazdaságban trágyaként, növényvédőként és
rovarírtószerként használják. Egy Indiában, Pakisztánban és Burmában honos gyors növésű
fa. Örökké zöld, 15-20 méter magasra megnő,körülbelül 200 évet él. A Neem olaj rendkívül
gazdag összetételű, de nehéz szaga van. A Neem olaj az emlősökre ártalmatlan, a benne lévő
anyagok kizárólag a rovarok hormonrendszerére vannak hatással, ennek köszönhetően több
száz kártevő ellen felhasználható.

Nincs semmi dolgunk. A komposztáló edényt zárt tetővel és a tetején nagyobb mennyiségű komposzt aktivátor belekeverésével hagyjuk otthon és locsoljuk meg a nedvességszint miatt. A mikroorganizmusok az optimális körülmények közt folytatják nélkülünk  komposztálást és amikor hazaérünk több hely lesz a komposztáló edényben.

 

A komposztod az első edényben körülbelül 4,5-6 hónap alatt készül el – eddigre fog mind a három edényed megtelni és itt az ideje üríteni a legrégebbi edényt, hogy tovább komposztálhass a Compotban.

A kész komposzt erdő illatú, porhanyós, barna anyag. Ha szeretnéd, át tudod szitálni (de nem szükséges) és akár rögtön a növényeidnek adni vagy egy dobozban/zacskóban tartani az átültetésig. A szitálás után maradt nem teljesen komposztálódott darabokat a következő ciklusba tedd vissza tovább komposztálni. 

Magas széntartalmú szárazanyagot választottunk ami most a kókuszrost a mostani csomagban. Ezzel a szén/nitrogén egyensúly ideális tartományban fenntartható.

Az első használatkor 3 darab komposztrost téglából egyet 1 liter meleg vízben egy nagyobb edényben oldjunk fel és várjuk amíg megháromszorozza a térfogatát. Amikor kihűlt tároljuk a ComPot edényünktől nem messze és minden héten szórjuk egy mérőeszköznyit az edénybe és keverjük össze a lebomló hulladékunkkal és a komposzt aktivátorból egy szórásnyival szórjuk meg.  

A komposztaktivátorban nagy mennyiségben vannak a komposztálásban hasznos baktériumok és gombák, vagyis nagyon sok szemmel nem látható lebontó élőlény „dolgozik” a komposztunkban. Emellett nem szükséges nagyobb élőlényeket látni. A neem olajas vizes oldat
itt is hasznos lehet a jó komposztáló baktériumok egyensúlyba tartásában és más élőlények
számának visszatartásában.

Tudjuk, hogy a muslicák nem kedvelt vendégei a konyháknak, ám nem a komposztálási folyamat miatt vannak a konyhánkban. A muslincák bábjai a gyümölcsök héján élnek és ahogy
a gyümölcs túlérik a muslicák elszaporodnak. A komposztálónkat muslica mentesen tudjuk
tartani néhány szabály követésével.
Ne hagyjunk elöl a konyhánkban túlérett gyümölcsöket.
Mindig fedjük az előgyűjtő edényünket és a COMPOT edényt is.
Keverjük össze a komposzt aktivátorral a friss hulladékunkat és fedjük le a kenderszőnyeggel
vagy használt papírhulladékkal.
Ha mégis megjelennek a muslicák akkor ajánljuk a COMPOT csomagba tartozó Neem olaj
használatát 10 csepp neem és 1,5-2 dl víz keverékével riaszthatjuk el őket. Valamint a neem
olaj a rovarok hormonháztartását megváltoztatja és így visszaszoríthatjuk a számukat.