Ismerd meg a compot-ot

1

Lépésről lépésre

A COMPOT Komposztáló Használatát Lépésről Lépésre megpróbáljuk bemutatni. 

2

Vásárlói Tájékoztatók

Tekintse Meg Felhasználói Kézikönyvünket Itt A Komposzt Komposztálásról

3

Gyakori kérdések és válaszok

Néhány gyakori kérdésre válasz

4

Blog

Olvass többet a komposztálásról itt. 

COMPOT: hogyan kell használni?

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE COMPOT

GYŰJTSD KÜLÖN A KONYHAI BIOHULLADÉKOD - EZ MÁR FÉLSIKER

Külön gyűjtse elő a komposztálható biohulladékot a konyhájából és vágja össze kis darabokra mielőtt a komposztálóba teszi. Ez a különgyűjtés már félsiker, mert így ez a biohulladék már nem szennyezi össze a többi száraz hulladékot a kukákban és nem is büdösíti a műanyagzacskókba csomagolva a vegyes kukát. 

Miért is komposztáljunk? blogposzt 

Színes városi komposztálási megoldások blogposzt

TEDD A COMPOT ELSŐ EDÉNYBE!

Helyezze a heti 1-1,8 liter(500-1,2kg) előre összegyűjtött, 2-3 cmesre összevágott komposztálható biohulladékot a komposztáló edénybe. 

Arról, hogy mit ajánlunk komposztálni beltérben és mit nem itt talál leírás plusz a komposztálás alapjairól. 

Itt pedig a COMPOT mit lehet komposztálni és mit nem színező poszterünk  

ADJUK HOZZÁ A COMPOT SAJÁT AKTIVÁTORÁT (AMI A CSOMAGBAN IS VAN), PLUSZ VIZET ÉS KEVERJÜK ÖSSZE

Add hozzá a COMPOT mikrobiális aktivátor keverékét és a vizet a COMPOT-hoz, és tegye vissza a tetőt.  

A COMPOT aktivátorról itt olvashatsz. 

3-6 HÓNAP MÚLVA A SZÜRETELÉSRE KÉSZEN ÁLL A KÉSZ KOMPOSZT - A FEKETE ARANY

A kész komposzt sötétbarna, porhanyós, a kiindulási hulladék egy része sem ismerhető fel benne. Szitálással még nagyobb darabokról is elválaszthatjuk a kész komposztunkat. Jó, ha mielőbb felhasználjuk komposztunkat, mivel mikroorganizmusokkal teli anyag a legjobb. (Egy régi virágföldes zacskóba benedvesítve eltartható)

Csírázási tesztet is végezhetünk vele, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy készen van. teszt: könnyen csírázó magvakat (zsázsa,mustár,retek) szórjunk a komposzt tetejére, locsoljuk meg és a magoknak 3-4 napon belül ki kell csírázniuk a komposztunkból. Így tudunk ehető mikrozöldet termeszteni. 

A komposzt felhasználásról ebben a posztban olvashat. 

Rövid kézikönyv

RÖVID HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - RISO

Illusztrálta: Kiskovács Eszter. Ez Egy COMPOT Mini Zine A COMPOT Komposztáló Használatának Első 6 Hónapjáról.

EGY RISÓS ZINET KAPHATSZ, HA AKCIÓS AJÁNLATBAN KAPSZ COMPOT-OT!

 A Második Oldala Egy COMPOT Színező!

Vásálói kézikönyv hosszú

Ez A 18 Oldalas COMPOT Kézikönyvünk A COMPOT Komposztálás Megkezdéséről És Karbantartásáról Szól. 

Néhány válasz a gyakran ismételt kérdésekre. A további tudnivalóknál a teljes GYIK rész található. 

Minden zöld konyhai hulladék komposztálható a COMPOT-ban, mint pl. a használt kávé, teafű, zöldség- és gyümölcsmaradékok, régi virágföld – aminek új életet adjunk!

Ezzel működik és ez gyorsítja és egyensúlyozza ki a beltéri komposztálónk működését. Ez egy olyan keverék, amely lehetővé teszi a komposzt optimális körülményeinek fenntartását a beltéri agyagkomposztálóban. Fő összetevői a szén/nitrogén egyensúlyt fenntartó magas széntartalmú szárazanyag, a szagtalanítást segítő vulkáni kőzet keverék, valamint a komposztot aktiváló mikrobiológiai készítmény, amely a mikroorganizmusok segítségével gyorsítja a komposztálási folyamatot. Ez egy keverék, amely beltéri aerob kerámia komposztálóba lett tervezve.
Ennek a zacskónak a tartalma 1 Compot edény biohulladékkal való feltöltéshez elegendő , amiből körülbelül 8-10 liter érett komposzt lesz, és 2 hónapra elegendő. FELHASZNÁLÁS: Minden biohulladék etetéskor tegyen legalább egy marék komposzt aktivátor adva az edénybe a biohulladék tetejére, hogy a lebomló hulladékot ellepje. Öntözze meg vízzel, hogy a komposztálandó anyagok az edényben nedvesek legyenek, imitálva az erdő talaját.

IGEN! A COMPOT porózus szellőző agyag lehetővé teszi, hogy elég oxigén bejusson a COMPOT-ba, így a biohulladék megfelelően levegőzik, és nem lesz szaga ellentétben a vegyes kukádba összenyomott műanyagzacskóba. 

Szintén aktivátor keverékünkben van egy vulkáni kövekből álló keverék, amely elnyeli a rossz szagokat.  

Igen! 15 éves beltéri komposztálási tapasztalattal kis csapatunk minden komposztálási módszert kipróbált, és küldetésünk az, hogy a legegyszerűbb természetes komposztálási módot hozzuk létre, amely mindössze heti 10 percet kell foglalkozni de működik. 

Szeretjük a komposztgilisztákat, de megértjük, hogy ez nem mindenkinek való, és nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy eláshassa az erjesztett bokashi biohulladékát a kertjében mert egy emeletes házban lakik és nincs hozzáférése kerthez. 

A COMPOT-ban nincsgiliszta, nincs elektromosság és nincs szükséged kertre. Az első 6 hónapban mindent biztosítunk a compot csomagodban.

Erdőtalaj = Komposztgyár a lakásában. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a komposztálás folyamata bűzlik, de ez tévhit. A komposztálás a korhadáshoz hasonlít, amely folyamatosan történik az erdei avar alatt. A komposztálás során a szerves anyagokat a mikroorganizmusok és más élőlények oxigén jelenlétében ásványi anyagokká bontják. Némelyikük humuszanyaggá alakul. A folyamat végterméke a kész komposzt. A COMPOT ezt a természetes folyamatot hozza be konyhájába. Aerob komposztáló agyagedény (pl. COMPOT): A COMPOT edények porózusak, így lélegeznek, hűlnek és szagtalanítanak, így optimális feltételeket biztosítanak a komposztáláshoz.

A kész komposzt sötétbarna, omlós, a kiindulási hulladék egy része nem ismerhető fel benne. Szitálással még nagyobb darabokról leszedjük kész komposztunkat. Jó, ha mielőbb felhasználjuk komposztunkat, mivel mikroorganizmusokkal teli anyag. Ha nem használjuk fel azonnal, sötét zacskóban, nedvesen tároljuk. Csírázási tesztet is végezhetünk vele, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy készen van. teszt: könnyen csírázó, spórás magvakat szórjunk a komposzt tetejére, víz és a magoknak 3-4 napon belül ki kell csírázniuk a komposztunkból.