4+1 dolog amiért megéri elkezdened városban komposztálnod

4+1 dolog amiért megéri elkezdened városban komposztálnod

Mi is a komposztálás?   

Erdőben avar alatti átalakulásra gondolj csak. Komposztálás a korhadáshoz hasonlít a leginkább. A szerves anyagok (zöldségek-, gyümölcsök héja, teafű stb.) oxigén jelenlétében tevékenykedő mikroorganizmusok és más élőlények segítségével ásványi anyagokká bomlanak le, és egy része humuszanyagokká alakul át. A folyamat végterméke az érett komposzt amit humusznak vagy fekete aranynak is szoktunk hívni. 

A növényeink meghálálják majd a tápanyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentésre is kiváló, hiszen a konyhai zöldhulladékunkat szinte teljes egészében elnyelni.

Miért is komposztáljunk? 

1.Egyszerű fenntartható döntés

Mert ezzel csökkentheted a legnagyobb mértékben a háztartási hulladékod nagyságát. Ha megkérdeznéd, hogy mi az egyik legfontosabb szokás, változtatás, amit a jó bevezetned a háztartásodban a hulladékcsökkentés, környezettudatosság területén, akkor egyértelműen a komposztálást mondanám. Nem biztos, hogy a lakóhelyed közelében van lehetőség arra, hogy kimérve vásárolj, de ha van kerted vagy egy balkonod, társasházban laksz, akkor biztosan van lehetőséged komposztálni, sőt ez még egy pici lakásban is megoldható.

A komposztálás azért ennyire fontos, mert a háztartási szemét legnagyobb részét (30-40%) a szerves  hulladék alkotja, amit a többi hulladékkal együtt kukásautókkal égetőművekbe vagy lerakókba szállíttatunkKomposztálással az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. Így “sprórolhatsz” a legtöbbet a kukádból, ráadásul még rengeteg jót is tettél a földnek és a kisebb környezetednek.

2.Körforgás, halál és élet a szemünk előtt

Az élet csodaszép kerek,minden földi életet az anyagáramlás körfogó kereke hajt. Az anyag körforgása talán  legfontosabb aspektusa a komposztálási praktikumban. Életformák minden, ami az élet jegyében egyszer megszületett, a lehető legegyszerűbb alkotó egységekre (molekulákra) bomlanak a lebomló organizmusok segítségével. A teljesség igénye nélkül a lebontók, vagyis a szerves vagy szervetlen (szén-szén és szén-hidrogén kötéseket nem tartalmazó) anyagokból szervetlent előállító lények közé sorolhatjuk az egysejtűek jelentős részét és a gombákat. Meg nem feledkezünk meg a kisebb rovarok, rovarlárvák, pókszabásúak, férgek és giliszták fáradhatatlan munkájáról sem: az ő aprító tevékenységük híján sokkal kisebb felületen tudnának rácuppanni a náluk kisebb lebontók arra az almacsutkára – ami a kollektíven végzett munkát meglehetősen lelassítaná. 

A növények alig várják, hogy mohó gyökérsejtjeik a lebontás végtermékeit – a legkülönfélébb szervetlen vegyületeket – magukhoz vegyék. “Pont kellett ez a nitrogén-dioxid, hogy védekezhessek a bal felső levelemnél tanyázó kis poloska ellen, köszi, nitrifikáló bacik, köszi!”

Így halad az anyag szervezetről szervezetre, és közben, ami itt-ott kipottyan a folyamat során (avarhullás, bőrhámlás, agancsvesztés, levesfőzés…ilyesmire gondolok), az lebontásra kerül, így vagy úgy. 

Ez az “így vagy úgy” az, amit a komposztálás során, mint tanulási, kísérletezési vagy játéklehetőséget, megragadhatunk. A komposztálás ugyanis olyan módja az anyagbontásnak, aminek egy a növények számára igen optimális pH-jú, állagú, összetételű közeg az eredménye: az új kezdet reményének manifesztációja. az élet és halál egyben a szemünk előtt- 

3.Megvalósítható, sokszínű, többféle életmódba beleillik

Sokan vagyunk és sokfélék és még egy rakáson is a nagyvárosokban vagy nagy kerttel rendelkezőek. De hidd el sokféle életmódú városlakónak is sokféle komposztálási mód létezik. Csodálatosan sokszínű tevékenység a beltéri és a kültéri komposztálás is. Ismerkedj meg jobban a komposztálási módokkal, az előnyei és hátrányaival és így olyat tudsz választani, amiben sikeresen megvalósul a Te háztartásodban. 

Többször szoktunk előadásokat tartani a komposztálási módok összehasonlításáról és több kis írásunkban is találsz erről többet. Itt találsz többet a komposztálási módokról a városban. 

4.Új tapasztalati tanulás / Természet megismerése – figyelem

Eltávolodtunk a természettől városi emberként és a beltéri zöldítés és a komposztálás egy tapasztalati tanulás, mikroorganizmus játék, feltöltődés, wellness és városi szorongásoldó, amivel csak tanulhatsz. 

A balkon és városikertészkedés mellett a komposztálás is egy olyan tevékenység, amihez nem óriási pénzbefektetés kell, hanem megfigyelés, új jó szokások kialakítása és ráhangolódás szükséges. 

A komposztálás egy tapasztalati tanulás, vagyis miközben végezzük tanulunk belőle a folyamatban, egyre kevesebb ilyen “kézzelfogható” tanulási alkalmaink vannak a mai világunkban.Izgalmas a komposzttá alakulási folyamatot a fiatalokkal, gyerekekkel vagy egész családban figyelni. Nagyon inspiráló ez – a mai világunkban lassú – folyamat sok új ötlet és gondolat juthat eszedbe.

Emellett sokat segít a természetes folyamatok megismerésében és a jó szokások kialakításában. Tanuljunk újra a természettől!

+1 Szüreteld le a  fekete aranyad

 Szeretnél egy saját fekete aranybányát? Ahol a lebomló konyhai hulladékból egész évben friss, erdő illatú, tápanyagdús, élő:) érett komposztot – aka fekete aranyat🖤⛏️🌱 – készíthetsz! 

A növényeink meghálálják majd a tápanyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentésre is kiváló, hiszen a konyhai zöldhulladékunkat szinte teljes egészében elnyelni. 

Ha túl sok termelődik Vannak COMPOT komposztálók akik online kereskedelembe fogtak a jó minőségi érett komposztjukkal és így ingyen zöldségre és gyümölcsre cserélik a fekete aranyukat vagy csak egy mosolyt csalnak a szomszéd néni arcára.

A COMPOT-tal városi komposztálhatsz és kertészkedhetsz KERT nélkül. És tudom, hogy sokan vagyunk kert és balkon nélküli lakásban. 13 éve beltérben komposztálok és az összes komposztálási módot kipróbáltam. 

A Humusz Szövetséggel és a Talajtani Intézettel együtt teszteljük a COMPOT komposztálót és már 200 compot komposztáló van akikkel együtt Körülbelül 20.000liter lebomló konyhai hulladék, ami komposzttá érik a kuka büdösítés helyett 6000 liter Érett COMPOT komposzt készült.

itt van egy COMPOT vásárlói visszajelzés:

 

“Körülbelül fél éve vagyok COMPOT tulajdonos. Amikor először összeállítottam a három agyagedényt, annyira izgatott voltam. Olyan volt, mint egy kísérlet. Hétről-hétre nézhettem végig, ahogy összemegy és átalakul ez a sok ételmaradék valami természetes és friss illatú masszává. Két hónappal később, mikor már az első használható humusz földet kiszórtam a COMPOTból, nagyon büszke voltam arra, hogy ez még nekem is sikerült. Azóta sima zöldség- és virágfölddel együtt használom saját magam komposztját kiskertünkhöz, cserepes növényeinkhez és más barátaim kertjeihez. Köszönöm a lehetőséget. ” Gábor

 

Persze gondolkodsz, hogy jó de még soha nem komposztáltál és  bonyolultnak tűnik. 

 

Ne aggódj mindenre kitérő vásárlói tájékoztatóval van ellátva a COMPOT amiben a kicsomagolástól kezdve MINDENre kitér és emellett nyitott és ingyenes előadásaink vannak és havi webinárjaink a komposztálásról. 

És azt, hogy mit tudsz COMPOT komposztálni és mit nem? 

Insta sztorikban, blogposztokban és a honlapon lévő gyakran ismételt kérdések között is megtalálod, vagy minket is elérsz hétköznap a kérdéseiddel. 

Ha érdekel a COMPOT itt érhető el https://www.compotcomposter.com/shop/

Psssszt ui:

Ja és van részletfizetési lehetőség csakis Magyarországon.