Városi komposztálási megoldások

Városi komposztálási megoldások

Ha megkérdeznéd, hogy mi az egyik legfontosabb szokás, változtatás, amit a jó bevezetned a háztartásodban a hulladékcsökkentés, környezettudatosság területén, akkor egyértelműen a komposztálást mondanám. Egyre többen élünk városban kertkapcsolat nélkül és a városok lakossága csak növekedni fog. Így fontos a szerves hulladékok kezelését újragondolnunk. 

.  

A komposztálás azért ennyire fontos, mert a háztartási szemét legnagyobb részét (30-40%) a szerves  hulladék alkotja, amit a többi hulladékkal együtt kukásautókkal égetőművekbe vagy lerakókba szállíttatunk. Komposztálással az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. Így “sprórolhatsz” a legtöbbet a kukádból, ráadásul még rengeteg jót is tettél a földnek és a kisebb környezetednek.

Miért büdösek a vegyes hulladékos kukák? 🗑️

A legtöbb szerves hulladékot nem kezeljük megfelelően, össze van keverve a vegyes nem újrahasznosítható szeméttel. A kommunális kuka tartalma sajnos vagy a szemétégetőbe, vagy a szemétlerakóra kerül. Lerakó vagy égető? Ha a konyhai zöldhulladékod ide jut, akkor kikerül a természetes szén-körforgásból, nagy valószínűséggel elégetik és CO2 formájában a légkörbe kerül és a lerakóban a bomló szerves anyag üvegházhatású gázokat bocsát ki. 

Becslések szerint ezek a globális összes üvegházhatású gázok 6%-át teszik ki a kibocsátásoknak.Összehasonlításképpen: a repülés az üvegházhatású gázok 1,9%-áért, a műanyaggyártás 3,8%-áért felelős.

A legtöbb város, amely a szerves hulladék újrahasznosítására összpontosít, arról számol be, hogy a biohulladék konténerek tele vannak műanyag zacskókkal és hogy műanyag, üveg és más nem oda való dologgal. Ez azt jelenti, hogy az összegyűjtött szerves hulladékot nem lehet megfelelően felhasználni és például jó minőségű komposztot csinálni belőle, ha műanyag zacskókkal van tele az összegyűjtött hulladék.

 

Mi köze ennek a komposztáláshoz? Hogyan oldható meg a szerves hulladékkal kapcsolatos probléma? ♻️

Az hogy a megoldás egy része a komposztálás, és preferáltan a helyi komposztálás. 🌱🏡 Már többféle komposztálási megoldások léteznek (közösségi, kerti, beltéri – de helyi:). És a legtöbbhöz, nem több pénzre hanem több oktatásra és több figyelemre van csak szükség. Itt olvashatjátok a Humusz állásfoglalását is – https://humusz.hu/biohulladek_allasfoglalas

Mit is tehetünk? 

1️⃣ Élelmiszerhulladék megelőzés: „Az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik” – ezt mondja a hulladékpiramis elve is, vagyis a megelőzés a legfontosabb. Figyelmünket összpontosítsuk arra, hogy ne is termeljünk plusz lebomló hulladékot. 

2️⃣Ha a szerves hulladékot megfelelően gyűjtik, akkor az sokkal jobban kezelhető. És az élelmiszerhulladék nem szennyezi a többi külön gyűjtött hulladékot sem, és így azok is jobban újrahasznosíthatók. 

3️⃣A megoldásnak másik része a szerves hulladék helyes kezelése, aminek az egyik módja: a komposztálás. A komposztálásnak sokféle típusa létezik és erről később írunk még. A komposztálás során elégetése helyett a szén a komposztban stabilan a humuszanyagokhoz kötődik, így hosszú távon a talajban marad. 

Az élelmiszerhulladéknak nagy része növényi eredetű, ami komposztálással kezelhető. Emellett más biológiai eljárások is vannak, amivel lehet a biohulladékot kezelni, de a lokális megoldások a preferáltak itt is. 

Szóval tennünk kell azért, hogy kevesebb szerves hulladék keletkezzen, és helyesen kezeljük azt, mert minden kis lépés számít a fenntarthatóság felé vezető úton! 

Ha többet szeretnél olvasni komposztálás és szerves hulladékkezelés témában akkor 

a Humusz Egyesületet ajánljuk https://humusz.hu/komposztalj

És a Nébih Maradék nélkül oktatási program anyagait https://maradeknelkul.hu/

🌱

Mi a komposztálás? 💚

A komposztálás a természet találmánya: egy körfolyamat. Megfelelő körülmények  között a szerves anyagok (zöldségek, gyümölcsök héja, teafű stb.) a lebontó élőlények  közreműködésével lebomlanak és ezzel párhuzamosan „felépülnek” humusszá a kész  komposztban. Erdőben avar alatti átalakulásra gondolj csak. Komposztálás a korhadáshoz hasonlít a leginkább.

A szerves hulladék NEM szemét. A kész komposzt, humusz vagy „fekete arany” valójában tömény „vitaminkoktél”, amely elősegíti a növényeid egészséges és életerős növekedését. A növényeink meghálálják majd a tápanyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentést is végzel egyben. 

Mit lehet komposztálni és mit nem egy másik posztba foglaljuk össze. 

A városi komposztálási módok

Sokan vagyunk és sokfélék és még egy rakáson is a nagyvárosokban vagy nagy kerttel rendelkezőek. De hidd el sokféle életmódú városlakónak is sokféle komposztálási mód létezik. Csodálatosan sokszínű tevékenység a beltéri és a kültéri komposztálás is. Ismerkedj meg jobban a komposztálási módokkal, az előnyei és hátrányaival és így olyat tudsz választani, amiben sikeresen megvalósul a Te háztartásodban.

Ha van kerted, használj kerti komposztálási módokat.

Ha van szerves hulladék gyűjtés a lakhelyeden akkor abba a szerves hulladék gyűjtőbe teheted.Ám ez a lehetőség nem lesz elérhető minden településen: a kiépítése és üzemeltetése is drága és sokszor helytelenül műanyaggal vannak szennyezve a gyűjtők ami miatt nehezebben hasznosítható újra. 

Közösségi komposztálás városban – 

Ennek során több háztartás szerves hulladékát használják a komposzt készítésére. A közösség lehet (lakóház(ak), szomszédságok, önkormányzat). Budapesten a Főkert összefogásával létesítenek komposztáló helyeket amiket helyi lakók tartanak fennt önkéntesen. A kész komposztot közösen, vagy saját szükségleteiknek megfelelően, például virágágyás alá, balkonládákban használják fel. A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása, amely tevékenység nem engedélyköteles. A közösségi komposztálás esetén nagyon fontos egy, a komposztálásban jártas felelős személy, „komposztmester” kijelölése, aki felügyeli a közösségi komposztáló működését. A közösségi komposztálás folyamata megegyezik a kerti komposztálásával. Viszont a társasház méretétől, a lakások/házak számától és a kert/udvar méretétől függően kell megválasztani a gyűjtő- és érlelő edényeket. Ezeket és a további eszközöket a közösség közösen megvásárolhatja, ezzel pénzt spórolhatnak meg. 

Olvassatok róla a Humusz közösségi komposztálás kiadványába. https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztalas-kozossegben-utmutato

Sharewaste applikáció 

Ez egy lebomló konyhai hulladékot megosztó applikáció, ami online összeköti azokat akiknek plusz konyhai hulladéka van és olyanokat akiknek van plusz helye a komposztálójában vagy pl. csirkéket tart . Az e-mailes regisztráció után komposztbefogadókká vagy komposztdonorrá válhatunk, ez Ausztráliából indult és a térkép applikáció az egész világon működik és használják. 

http://www.sharewaste.com

Beltéri komposztálási megoldások:

És elkezdheted a leghelyibb megoldást a beltéri komposztálást. Ez a lehetőség szuper lehetőségeket rejt. A leghelyibb módszer és így tudod a legtöbbet kihozni a szerves hulladékodból. A beltéri komposztálás -ami a COMPOT is- ráadásul kert és közösségi komposzt pont nélkül is megoldható és a többi gyűjtési lehetőséggel kombinálható is ha véletlen túl sok lebomló hulladékod keletkezik. 

Gilisztakomposztálás – 

Komposztálásra való giliszta fajták segítségével történik a komposztálási folyamat egy barkácsolt vagy vásárolt komposztálóban ami készülhet fából és agyagból is akár:). A komposztáló giliszták a vörös trágyagiliszta – Eisenia Fetida vagy más erre való komposzt gilisztafajták, akik bírják a beltéri zárt környezetet és a tömegük többszörösének megfelelő konyhai hulladékkal is megbirkóznak. Attól nem kell tartani, hogy a giliszták kimásznak, mivel természetüktől fogva ott maradnak,ahol a tápanyagok vannak számukra és a testük érzékeny az uv sugárzásra és a kiszáradásra is. Csakis akkor jönnek ki a dobozból, ha ott a környezet veszélyes számukra. Minden használatkor a kicsire darabolt konyhai lebomló hulladékkal együtt szárazanyagot (zúzott irodai papírhulladék, kis darabokra összetépett hulladékpapír, száraz falevelek, benedvesített kókuszföld (kertészeti boltokból), használt virágföld) szükséges hozzáadni az edényhez, hogy a komposztálás helyesen történjen meg. Ennek a módszernek az az előnye, a komposztáló giliszták megfelelő körülmények között gyorsítják a folyamatokat és egyensúlyt állítanak be a komposztáló edényben. Hátránya (és előnye is:) viszont, a felelősségünk, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk az új háziállatoknak (10-28 C közötti, oxigéndús – nem direkt napsütés és nem pincehideg-   környezetet kedvelik). A komposzt felső részében közel a lebomló hulladékokhoz vígan munkálkodnak a giliszták és az alsó részben tápanyagdús gilisztahumusz és folyadék (gilisztakomposzt tea) gyűlik össze, amelyet növényekhez felhasználhatsz tápanyagutánpótlásra. 

Anaerob elő-komposztálás  (Bokashi eljárás) – 

Ez egy készen kapható vagy barkácsolható, műanyag edény(ek), amiben egy előkomposztálási folyamat játszódik le egy egy erre kifejlesztett aerob (oxigén nélküli környezetet kedvelő) mikroorganizmusokkal beoltott fermentált korpából készült segédanyaggal működik. Használatakor a kicsire darabolt konyhai hulladékot és a komposztáló segédanyagot kell az edényben minél jobban össze nyomkodni  és így megtöltve elő-fermentálni (végülis kovászolni) a konyhai hulladékot és utána szabadföldbe elásva fejeződik be a komposztálás. Előnye, hogy hús- és tejtermékkel szenyezett konyhai hulladékodat is belerakhatod és nem gilisztákkal működik hanem egy mikroorganizmus keverékkel. Hátránya és jó, ha tudod, hogy van “szaga” csak a műanyag vödrön belül képződik és ez egy elő-komposztáló folyamat, amiben meggyorsul a lebomlási folyamat de nem teljes, nem komposzt készül benne, így szükséged van a folyamat befejezésére egy kerti/szabadföldi hozzáféréshez, hogy talajba elásd a vödörben elő-komposztált lebomló konyhai hulladék keveréket. A komposztáló segédanyag műanyag csomagolásban és a folyamat csakis műanyag vödörben működik.

Aerob beltéri kerámia komposztáló (COMPOT)

-Ez egy  műanyagmentes, lélegző és esztétikus megoldás. Az anyaga agyag, ami porózus, így lélegzik, hűt-fűt és szagtalanít így optimális körülményeket biztosít a komposztáláshoz. Magyarországon készülnek COMPOT-ok helyi kerámiaműhelyben. Az indiai Dailydump komposztálók inspirálták a készítésre és mert india olyan messze van ezért kezdtük el a tervezését és kutatását, hogy működik és a végén így született meg a mostani COMPOT.

 A COMPOT-hoz nem kellenek giliszták, mivel egy mikroorganizmusokkal teli természetes készítmény segítségével (aktivátor) és az anyagának – az agyag lélegző-  tulajdonsága miatt bontja le a konyhai szerves hulladékot.  Használatakor hetente 1 alkalommal a szerves konyhai hulladékoddal és a baktérium kultúrával kevert szárazanyag keverékkel (aktivátor) meg kell etetni az edényt és 4-6hónap után érett erdő illatú humuszt szüretelhetsz az edényedből. A COMPOT és a segédanyagok lebomló csomagolásban érkezik, amit le is komposztálhatsz az edényben, mert hiszünk, hogy van műanyagmentes élet. 

Itt az ideje, hogy tudatosabban kezeljük a szerves hulladékot, mert minden kis lépés számít a fenntarthatóság felé vezető úton! Remélem meghoztam a kedved a komposztáláshoz!🌱💚

Hírlevél