Beltéri komposztálás 101

(Beltéri) komposztálás 101

Ha megkérdeznéd, hogy mi az egyik legfontosabb szokás, változtatás, amit a jó bevezetned a háztartásodban a hulladékcsökkentés, környezettudatosság területén, akkor egyértelműen a komposztálást mondanám. Egyre többen élünk városban kertkapcsolat nélkül és a városok lakossága csak növekedni fog. Így fontos a szerves hulladékok kezelését újragondolnunk. 

A komposztálás azért ennyire fontos, mert a háztartási szemét legnagyobb részét (30-40%) a szerves  hulladék alkotja, amit a többi hulladékkal együtt kukásautókkal égetőművekbe vagy lerakókba szállíttatunk. Komposztálással az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. Így “sprórolhatsz” a legtöbbet a kukádból, ráadásul még rengeteg jót is tettél a földnek és a környezetednek.

Miért problémás a szerves hulladék a háztartásunkban? 🗑️

Mi az, amivel szinte mindennap találkozunk, azután pedig a legnagyobb mennyiségben hányunk a szemétre?…Ezek a szerves anyagok és hétről-hétre akár a kukánk 30-40%-át is elfoglalhatja. 

Világviszonylatban az emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek körülbelül egyharmada kerül rögtön a kukába (FAO, 2011). 

Az EU-ban évente közel 59 millió tonna élelmiszerhulladék (131 kg/fő) keletkezik (Eurostat, 2022).

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada a háztartásokban termelődik 55%-a (Eurostat, 2021). A Nébih 2021-es felmérése szerint fejenként 65,5 kg élelmiszerhulladékot termelünk évente, amelynek a harmada elkerülhető lenne (Nébih 2021). Vagyis a pazarlunk.  Változtassunk a szokásainkon-Változzunk! Erről a www.maradeknelkul.hu oldalon olvashattok többet!

Ételhulladék megmentésére több ötletet találtok itt is: Kocsis Dóra: Zero Waste szakácskönyve (www.zerowasteszakacskonyv.hu)

Komposztálással az általunk megtermelt hulladék mennyisége (évi kb. 350-400 kg/fő) legalább a harmadával csökkenthető. 

Mi a szerves háztartási hulladék?

Ha megfelelően szeretnéd gyűjteni a szerves hulladékot, tudnod kell, hogy mi az. Mi számít szerves hulladéknak a háztartásában? 🤔 – Minden olyan anyag, amely növényből vagy állatból származik, és biológiailag lebomló és komposztálható, ami azt jelenti, hogy mikroorganizmusok által lebontható. ♻️🌱

Nem minden szerves háztartási hulladék komposztálható beltéri vagy közösségi/kerti komposztálás során – ám a szerves háztartási hulladék több mint a harmada növényi általánosan és az komposztálható. 🍃🌿 És tudjátok az elkerülhető szerves hulladék termelés csakis Tőlünk függ, hogy minimalizáljuk és egy pazarlásmentes, hulladék minimalizáló háztartást viszünk-e. 💪🌍

Néhány példa a leggyakoribb szerves hulladékokra, amik beltérben is komposztálhatók:

könnyedén komposztálható beltérben és kültérben is(a COMPOTban is): ☕🍃🍎

 • kávézacc
 • használt tea/gyógynövénytealevelek, használt papír teafilterek
 • Gyümölcshéjak, Rohadt gyümölcsrészek
 • Zöldséglevelek, végek, torzsák, héjak (retek/káposzta/sárgarépa levelek)
 • Hagymahéj
 • Régi cserepes virágföld

Lassan, igen. Heti kis mennyiség komposztálható (a COMPOTban kis mennyiségben): 🍋🥔🍞

 • Bio citrusok héja
 • burgonyahéj (ez jól komposztálható, csak beltéri komposztálóban sokkal lassabban komposztrálódik)
 • penészes kenyérszelet
 • penészes főtt tészta
 • rothadt hagyma/rothadt fokhagyma
 • fekete-fehér papíralapú újság (ha nagyon nincs semmi más szárazanyag, de inkább a papírgyűjtőben a helye)

Kültéri komposztálóba komposztálható, beltéribe sokkal több ideig:

 • földimogyoró,szotyola héj
 • csonthéjas gyümölcsök magjai
 • Haj és szőr
 • Levágott köröm
 • fadarabok más fás részek
 • összetört tojáshéj  
 • Nem húsevő állat ürüléke (nyúl, tengerimalac, tehén, ló)

Nem komposztálhatók:

 • hús, tej és olajjal szennyezett ételmaradék
 • fahamu (max 1-2%ban a kültéri komposztra)
 • csontok
 • nem bio citrushéjak
 • műanyag teafilter
 • lebomló és hagyományos műanyagok
 • fényes ujságpapír
 • cigeretta csikk
 • Húsevő állati ürülék (kifejezetten tiltott kutya és a cica ürüléke)

Mi a komposztálás? 💚

A komposztálás a természet találmánya: egy körfolyamat. Megfelelő körülmények  között a szerves anyagok (zöldségek, gyümölcsök héja, teafű stb.) a lebontó élőlények  közreműködésével lebomlanak és ezzel párhuzamosan „felépülnek” humusszá a kész  komposztban. Erdőben avar alatti átalakulásra gondolj csak. Komposztálás a korhadáshoz hasonlít a leginkább.

A szerves hulladék NEM szemét. A kész komposzt, humusz vagy „fekete arany” valójában tömény „vitaminkoktél”, amely elősegíti a növényeid egészséges és életerős növekedését. A növényeink meghálálják majd a tápanyagdús komposztot, és keresve sem találnánk alkalmasabb anyagot arra, hogy a talajt termékennyé tegyük. Ráadásul hulladékcsökkentést is végzel egyben. 

Komposztálás módjai

Mi köze ennek a komposztáláshoz? Hogyan oldható meg a szerves hulladékkal kapcsolatos probléma? ♻️

Az hogy a megoldás egy része a komposztálás, és preferáltan a helyi komposztálás. 🌱🏡 Már többféle komposztálási megoldások léteznek (közösségi, kerti, beltéri – de helyi:). És a legtöbbhöz, nem több pénzre hanem több oktatásra és több figyelemre van csak szükség. 

Sokan vagyunk és sokfélék és még egy rakáson is a nagyvárosokban vagy nagy kerttel rendelkezőek. De hidd el sokféle életmódú városlakónak is sokféle komposztálási mód létezik. Csodálatosan sokszínű tevékenység a beltéri és a kültéri komposztálás is. Ismerkedj meg jobban a komposztálási módokkal, az előnyei és hátrányaival és így olyat tudsz választani, amiben sikeresen megvalósul a Te háztartásodban.

Ebbe a posztba szedtük össze a városi komposztálási módokat. 

Komposztálás alapjai – optimális komposzt körülmények

Erdei avar=Komposztgyár. A legtöbben úgy gondolják, hogy a komposztálás folyamata  büdös, de ez tévhit. A komposztálás a korhadáshoz hasonlít a leginkább, ami az erdőben az avar alatt folyamatosan történik.  

A komposztálás során a szerves anyagok oxigén jelenlétében tevékenykedő mikroorganizmusok és más élőlények segítségével ásványi anyagokká bomlanak le. Ezeknek egy része humuszanyagokká alakul át. A folyamat végterméke pedig a kész komposzt. A COMPOT ezt a természetes folyamatot hozza el a konyhádba.  

A megfelelő körülményekhez tartozik a hőmérséklet, a nedvességtartalom illetve a szén és nitrogénben gazdag szerves hulladékok optimális aránya. Így lesz szagtalan és működő a COMPOT edényed. 

A 3 legfontosabb dolog amire figyelj komposztáláskor

Ha ezekre figyelsz akkor a komposztálód nem lesz büdös vagy nem működő. 

1.C és N zen egyensúlya

N a magasabb nitrogéntartalmú anyagokat jelenti amit sokszor szoktunk zöld anyagoknak is hívni. Ezek a legtöbb konyhai zöldhulladék, amik nedvesek és ezek a rothadásukkal büdösítik a vegyes kukákat. 

C a magasabb széntartalmú anyagokat jelenti amit sokszor hívunk száraz vagy barna anyagoknak a komposztálásban.  Erre példa a száraz levelek, lezúzott papírhulladék,régi virágföld, kókuszrost egy kerti komposztálóban kisebb ágak és fazúzalék is.  

A komposztálás ennek a két alapanyagnak az egyensúlyáról szól. Beltéri komposztálásnál ez az arány C:N 1:1 vagy maximum 1:2 arányt jelent és a legtöbb komposztálási hibában is a zöld és barna alapanyagok egyensúlyához kell visszatérnünk.   

2.Ying&Yang kapcsolata az oxigén és a víz között

A komposztáláshoz az alapanyagok helyes aránya mellett vízre és oxigénre van szükség, mégpedig azért mert vízre és oxigénre van szüksége a legtöbb lebontó mikroorganizmusnak. 

Az ideális nedvesség: 60-70%, ami annyi nedvességet jelent hogy megfogva nedves, de nem  folyik belőle a víz, ez az erdei avar alatti föld érzése.  

3.Hulladék darabolás

A legfontosabb és legkritikusabb pont a komposztálókba kerülő szerves hulladékok  minősége és levegőssége. Azt gondolnánk, hogy nem olyan bonyolult dolog, minden belemehet, ami  lebomlik, de sajnos ez összetettebb. 

Szeretnénk kiemelni, hogy a nagyobb gyümölcs- és zöldségmaradványokat, héjakat,  torzsákat MINÉL KISEBB DARABOKRA VÁGJUK FÖL, hogy minél nagyobb felülete legyen. 

Továbbá távolítsuk el a gyümölcshéjakról a műanyag tartókat és csomagolást, a zöldségek zöldjéről a befőttes gumikat, kötözőket, szalagokat.

Remélem ez a három fontos szabály segít a komposztálási rutinod kialakításában!

Hogyan kezdj bele a komposztálásba?

Ezzel a letölthető anyaggal szeretnélek inspirálni, hogy kezd bele az élelmiszerhulladék takarékos konyha kialakításába.

Letölthető útmutatóban:

15 városi komposztálási és élelmiszertakarékos tipp, amit akkor is kipróbálhatsz, ha még  nincs komposztálód

Saját konyhai hulladékvizsgálatodhoz egy vizsgálati lap

30 napos kihívás letölthető lapja

https://www.compotcomposter.hu/letoltheto-kezdo-komposztalo-konyha/

Itt az ideje, hogy tudatosabban kezeljük a szerves hulladékot, mert minden kis lépés számít a fenntarthatóság felé vezető úton!🌱💚