COMPOT – a beltéri komposztálód kerámiából

COMPOT - a beltéri komposztálód kerámiából

…szeretsz főzni de zavar a sok zöldség és gyümölcs hulladék? 

…Hulladékmentesség útján elindultál és most jutottál el a komposztálásig?

…Már belekezdtél de elbizonytalanodtál mi hogyan is működik a komposztálásban? nincs hozzáférésed kerthez, de még egy balkonod sincs? 

Kezdj el beltéri komposztálni velünk!

Komposztot bárki előállíthat, akinek van konyhája, balkonnövényei, kiskertje. A komposzt valójában a komposztálható konyhai hulladákodból előállított szelíd tápanyag, amelyre a növényeknek az egészséges, életerős növekedéshez szükségük van. Az általunk megtermelt háztartási hulladékmennyiség (évi kb. 350-400 kg/fő) pedig legalább a harmadával csökkenthető…és jó célra használható.

A kukánkba kerülő háztartási hulladékunk hozzávetőlegesen 1/3-a olyan anyag, ami komposztálható és általános háztartási probléma, hogy mit  is hogyan is  kéne kezdenünk a hulladékunkkal a városban..főleg a büdös bomlandó részeivel. Elszállítani és deponálni egy szeméttelepen? Elégetni drágán a szemétégetőbe? Vegyünk a kezünkbe a megoldást! 

A komposzt tápanyagokaban hihetetlenül gazdag anyag, ami szoba és kerti növények tápanyag utánpótlására is használhatunk. Így nem kell műtrágyás és tőzegalapú alapú virágfüldet vagy különleges tápoldatokat vásárolnunk

Összeszedtünk 5+1 okot amiért jó választás a COMPOT. 

COMPOT a beltéri komposztálód kerámiából

Beltéri komposztálónk természetes anyagból a lakásodba, városi teredbe lett tervezve.

funkcionális, műanyagmentes és a konyhádba, nappalidba vagy a kis balkonodon elfér. Sokáig veled lesz egyszerű és élvezet használni. 

Anyaga: porózusra égetett kerámia

Teljes magasság: 47 cm

Átmérő: ø 35cm

Súly: 15kg (a edénycsomag az 5 edényrészével együtt)

Befogadóképesség: heti 1-2 liter, heti 0,5-1,2 kg

Beltéri és műanyagmentes

Több műanyag beltéri komposztálási megoldás létezik, ám mi szerettünk volna helyi és megújuló alapanyagból alkotni így jutottunk a csodálatos kerámiáig. COMPOT-ot magyar agyagból és helyi kézművesekkel készítjük. Az anyaga, ami porózus így lélegzik, hűt és fűt és szagtalanít is a belekevert kompozitokkal: így optimális környezetet biztosít a komposztáláshoz beltérben. 

Hulladékodból a fekete arany

Hulladékáramunk kb. 35-40% (1/3a)-a komposztálható egy háztartásban, és általános háztartási probléma, hogy mit kell tenni ezzel a igazán szagos hulladékkal a városban, és erre kínálunk egy megoldást a többféle városi decentralizált megoldás mellett.

kis odafigyeléssel, a kerti és szobanövényeink számára nélkülözhetetelen tápanyagkoktél; komposzt készíthető ingyen a lakásodban. 

…és ne aggódj harmada lesz a hulladékodnak az elkészült komposztod, így pont elég növényfölded lesz a következő átültetéshez. Meg amúgy is biztos egy szomszéd, egy növénykedő barát, egy városi fa is örül ha a maradék komposztodnak. És másik blogposztban mi is adunk több kreatív felhasználási módot is a kész komposztodnak. 

Mini ökoszisztéma

COMPOT, a beltéri komposztálónk aerob komposztálásra alkalmas. Az aerob komposztálás mikroorganizmmusokat használ a konyhai hulladékok komposzttá alakításához. 

A természetes agyagedényben egy kis odafigyeléssel ideális komposztálási környezetet tudunk előállítani, ami ha jól csináljuk egy nedves erdő illatát hozza el nekünk. Giliszták nélkül működik a COMPOT-hoz fejlesztett aktivátor csomagunkkal, de ha mégis szeretnél a mini ökoszisztémád gilisztákkal is működik. 

A Mikroorganizmusok  elvégzik a piszkos munkát!

Szagtalan

Mivel az anyaga agyag, ami lélegzik, hűt és fűt és szagtalanít is, optimális környezetet biztosítva a komposztáláshoz beltérben (is). Egy kis odafigyeléssel ideális komposztálási környezetet tudunk előállítani benne, ami egy nedves erdő illatát hozza el nekünk. 

compot and melon

Egész évben használhatod – egyszerű megoldás csomagot kapsz

A COMPOT-ot úgy terveztük, hogy egész évben tudj benne beltérben komposztálni. A szerves hulladékod  a komposztálás első részében (lebomlási rész) összeesik a térfogatának körülbelül a harmadára, utána pedig a humuszanyagok felépülnek benne: így lehetséges, hogy heti 2-3 liter szerves hulladékot tudsz a COMPOT edénnyel  komposztálni.  

Minden COMPOT edénybe 12 liter biohulladékot tölthet, és az háromszor gyorsabban bomlik le, mint a hagyományos komposztálás során. Ez azt jelenti, hogy 3-6 hónapon belül tápanyagban gazdag komposzt áll rendelkezésre a szobanövényei számára. 3 külön edénybe 3x2havi biohulladék fér egy átlagos 2-3 fős háztartásból. 4-6 hó után a komposzt szüretelés után folytasd a komposztálást az első edényben így egész évben folytathatod a komposztálást.

Egy megoldást kapsz nemcsak egy kerámia edényt. A megoldáscsomagban fél évnyi aktivátor és más hasznos anyag van ami a komposztáláshoz kell. Segítünk neked  komposztálás útján képzéseinkkel és a cikkeinkkel és más oktatási anyagainkkal. 

A vevőtájékoztatónkat itt olvass bele.  

Nem kellenek hozzá giliszták és más segédeszközök, 

mivel a COMPOT edény a komposztáláshoz kifejlesztett baktériumkultúra segítségével bontja le a szerves hulladékot. Magától elvégzi a feladatot, neked nincs más dolgod, mint hogy hetente 1 alkalommal „megetesd” a konyhai zöldhulladékoddal.