COMPOT<3Dinnyehéj: Szerves konyhai hulladék kezelés és a dinnyehéj este #2

COMPOT<3Dinnyehéj: Szerves konyhai hulladék kezelés és a dinnyehéj este #2

Sziasztok! 

Itt a nyár és vele a dinnyeszezon: Minden vizuális, ehető és szagolható lenyomatával.

Lehet, hogy te is szereted a nyár nagy kedvencét a görögdinnyét, de ismerős, hogy lépnél ki a napszemcsibe a kedvenc nyári szerkódba a lakásból, de tudod, hogy le kell vinned a folyósra rothadt dinnyehéjjal teli vegyes kukád tartalmát a hulladékgyűjtőbe és buuummmm rohansz is vele a lépcsőházba és közben gondolkozol, hogy nincs más út ennek a hulladéknak a kezelésére??? 

 

Ugye tudjátok a görögdinnye HÉJ miatt is született meg a COMPOT?

a COMPOT egyik ötletadója/motivációja a rothadó büdös lakóházi vegyes kukák látványa és illata volt plusz az enyhe görögdinnye addikcióm és az, hogy nem engedtem el, hogy én egy agyag lélegző, természetes beltéri komposztálót szeretnék. 

Most 3 bevált trükköt szeretnék megosztani a helyes dinnyehéj komposztálásra (beltérben és kültéri komposztban is működnek a tippek)

Az előző posztban írtam miért problémás és miért kell az alapoktól átszervezni a szerves hulladékgyűjtést a városokban. 

„Az a legjobb hulladék, amely nem is keletkezik” – ezt mondja a hulladékpiramis elve, vagyis a megelőzés a legfontosabb. Nem minden selejt ami annak tűnik. Ha már nem fogyaszthatod el, akkor sem a kukában a helye hogy büdösödjön és itt találsz több ételhulladékmentő felhasználós receptünket is.

https://www.compotcomposter.hu/letoltheto-etelhulladekmento-receptek…

2. Vágni-Vágni, a felületteremtés

Az optimális komposztálásnak az egyik fontos szabálya, hogy minél kisebbekre vágd fel a komposztálásra szánt konyhai szerves hulladékodat. Mikroorganizmusok végzik a “koszos” komposztáló munkát és minél nagyobb felületre van szükségük (és optimális levegősségre, nedvességre, hőmérsékletre), így jó fele fog menni a komposztálási folyamat.  

3. Keverd, Levegőztesd

Keverd össze a COMPOT aktivátorral, amiben sok jó minőségű szárazanyag van, ami felszívja a felesleges nedvességet, ami pimpóssá teszi a dinnyehéjat a lebomlás alatt. Ha lehet, akkor növeld meg az aktivátor mennyiségét és  régi virágföldet is tegyél hozzá és keverd meg hetente 1-2x az egész mixet, így több levegőt biztosítasz a lebomló mikroorganizmusoknak. Az első hét végén összeesik a mix és a második hét végén optimális esetben a dinynye külső héját találod csak a komposztodban.

 

Üdv, Tünde